Stichting Elisabeth Ruiterkampen. Door Frank Kooistra

Mijn naam is Frank Kooistra en ik ben Solution Architect bij Greater!

Naast mijn leuke en uitdagende baan in de IT zet ik mij belangeloos in als vrijwilliger en bestuurslid voor Stichting Elisabeth Ruiterkampen. Deze stichting organiseert al meer dan 40 jaar iedere zomer ruiterkampen voor kinderen en volwassenen met en zonder beperking. De kampweken vinden plaats op de Prinses Margriet Manege in het mooie Drentse Westerbork. De manege is volledig aangepast op het paardrijden en de dagelijkse verzorging en begeleiding van ruiters met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking.

Vrijwilligers

De kampweken zijn volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers, zonder hen zouden wij de weken niet kunnen organiseren. De vrijwilligers komen, net als de ruiters, uit heel Nederland (en soms België). Enkele ervaren vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor de gehele kampleiding en het begeleiden van het paardrijden. Verder worden alle taken en activiteiten door de vrijwilligers samen uitgevoerd. Hierbij kun je denken aan de verzorging van de paarden, het koken van de maaltijden en het bedenken en leiden van de spellen buiten het paardrijden. Natuurlijk helpen ook de ruiters een handje mee.

Als vrijwilliger help je de ruiters met poetsen, op- en afzadelen en je loopt mee met de buitenritten. Naast het begeleiden van het paardrijden en het uitvoeren van je taak, draag je ook je steentje bij in de begeleiding en de verzorging van de ruiters. We bieden tijdens de kampweken één-op-één begeleiding, wat betekent dat je aan een ruiter wordt gekoppeld en zijn of haar eerste aanspreekpunt bent. Je biedt de zorg die jouw ruiter nodig heeft. Dat kan variëren van een gezellig praatje tot meer intensieve, fysieke zorg. Natuurlijk wordt er altijd rekening gehouden met de (zorg)ervaring die je als vrijwilliger wel of niet hebt en het belangrijkste is dat altijd kunt terugvallen op de groep voor hulp.

Wanneer kun je vrijwilliger worden?

Goed nieuws is dat bijna iedereen vrijwilliger kan worden, zolang je minimaal 18 jaar bent. Ervaring met mensen met een beperking of met paarden is niet nodig, enthousiasme en een beetje goede zin zijn genoeg om onze ruiters – en jezelf – een topweek te bezorgen!

Je leert alles wat je moet weten tijdens de kampweek. Daarnaast is er voorafgaand aan het kamp een voorbereidingsdag met alle vrijwilligers van jouw week. Op deze dag maak je met elkaar kennis, krijg je informatie over de kampweek en worden al een aantal taken verdeeld.

De kampweek start voor vrijwilligers op zaterdag. Dan wordt er gezamenlijk geoefend met het begeleiden van het paardrijden en worden de laatste praktische voorbereidingen gedaan voor een fantastische week.

Ruiterkampen 2022

Komende zomer organiseren we zeven kampweken. Iedere week verwelkomen we 15 ruiters en 15 vrijwilligers, die met elkaar van zondag tot en met vrijdag op de manege verblijven. De ruiters maken in groepjes elke dag een buitenrit door de bossen of over de heide. Daarnaast is er tijd om paarden te poetsen, klusjes in de stal te doen en om te knutselen of spelletjes te doen. Ook de avonden (en soms de nachten) zijn erg gezellig met een drankje bij de bar of het kampvuur.

Data

* voor vrijwilligers start de kampweek op zaterdag

** de voorbereidingsdag voor week 1 t/m 4 heeft plaatsgevonden op zaterdag 11 juni 2022. De voorbereidingsdag voor week 5 t/m 8 is op zaterdag 2 juli 2022.

Word jij ook vrijwilliger?!

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden? Geef je dan op als vrijwilliger. Wij zoeken voor de ruiterkampen van dit jaar nog veel vrijwilligers en hebben door de beperkte aanmeldingen helaas al één kampweek moeten annuleren. Dit is enorm jammer, zeker voor de ruiters, ouders en verzorgers die allemaal het hele jaar uitkijken naar een weekje vakantie.

Inschrijven kan door het inschrijfformulier op onze website in te vullen: www.elisabeth-ruiterkampen.nl, onder het kopje vrijwilligers. Op de website vind je ook aanvullende informatie over de ruiterkampen. En neem dan ook gelijk een kijkje op onze Instagram- en Facebookpagina (@StichtingElisabethRuiterkampen).

Heb je vragen? Stuur dan gerust een mail naar [email protected] of: [email protected]